KENAN HULUSÄ° KORAY

--------------------------------------------------------------------------------

    Son devir hikayecilerinden, 1906 Ä°stanbul doÄŸumludur. Ä°stanbul Erkek Lisesini bitirdikten sonra Ä°Ãœ bkz. Ä°stanbul Lisesi Edebiyat Fakültesi'nda yaptı yüksek öğrenimini. 1934'de, "Vakit"te gazeteciliÄŸe baÅŸladı. Kısa zamanda yazı iÅŸleri müdürü oldu. Adapazarı'nda yedeksubaylığını yaparken, bir tifüs salgınında öldüğünde 38 yaşındaydı.

   1928'de Yedi MeÅŸaleciler arasında tek hikaye yazarıydı. 1934 yılında Vakit'te çalışmaya baÅŸladı ve gazetenin yazı iÅŸleri müdürü oldu. Adapazarı'nda yedek subay olarak askerliÄŸini yaparken tifüsten öldü (1943). Yazar, hikayede Ömer Seyfeddin'den baÅŸlayarak geliÅŸen çizgisinde önceleri üslubu ve muhtevası ile Sait Faik ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ı hazırlayan fantastik bir yol tuttu. Sonraları daha gerçekçi konulara yöneldi.Kenan Hulusi'nin edebiyat dünyasına adım atması öğrencilik yıllarına denk düşer.

    "Serveti Fünun" dergisinde yayınlanan ilk hikayelerinin ardından, aynı dergiye yazan diÄŸer altı arkadaşı ile birlikte, edebiyatımızda "Yedi MeÅŸaleciler" diye anılan topluluÄŸu oluÅŸturdular. İçlerindeki tek hikaye yazarıydı Kenan Hulusi. 1928'de, önce bir antoloji, ardından da bir dergi hazırlayarak manifest bir çıkış yapan ve Sabri Esat SiyavuÅŸgil, Ziya Osman Saba, YaÅŸar Nabi Nayır, Muammer Lufi, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret ve Kenan Hulusi'den oluÅŸan topluluk, milli edebiyatçıların sığlıklarına, gerçekçilikten kopmuÅŸ ve içi boÅŸalmış "milli"liklerine bir tepkiyi dillendiriyordu. Ancak uzun soluklu olmayan çıkışları, "MeÅŸale" dergisine iltica etmeleriyle son buldu. Kenan Hulusi'nin "Vakit" gazetesine geçiÅŸi ve Sadri Ertem'in etkisiyle gerçekçiliÄŸe yöneliÅŸi bundan sonradır. YaÅŸadığı sürede beÅŸ hikaye kitabı yayınlamış, "Osmanoflar" romanı ve kısa hikayelerinin bir çoÄŸu gazete sayfalarında kaybolup gitmiÅŸtir. GazeteciliÄŸinin de etkisiyle küçük hikaye tarzını benimseyen Kenan Hulusi, Cumhuriyet döneminde korku türünde örnekler veren ilk hikayecidir.

--------------------------------------------------------------------------------

ESERLERÄ°

HÄ°KAYE:

Bir Yudum Su (tek hikaye, 1929)

Osmanoflar (roman tefrikası, 1938)

Bahar Hikayeleri (1938)

Son Öpüş (uzun hikaye, 1938),

Bir Otelde Yedi KiÅŸi (1940)

RBK Pansiyonu (uzun hikaye tefrikası, 1942)

Bir Yudum Su (1944)

Hikayeler (seçmeler, 1973)





Edebibilgiler.com 2009 ©  Her hakkı saklıdır.